Gia Lai încearcă să îmbunătățească calitatea bovinelor prin creșterea încrucișată

02/12/2019 | 15,743 view
GIA LAI - provincia Gia Lai, care are cea mai mare efectiv de bovine de vită din regiunea Tây Nguyên (Highlands centrale), a întreprins multe programe pentru dezvoltarea calității animalelor sale prin traversarea vacilor autohtone și a taurilor hibrizi.

GIA LAI - provincia Gia Lai, care are cea mai mare efectiv de bovine de vită din regiunea Tây Nguyên (Highlands centrale), a întreprins multe programe pentru dezvoltarea calității animalelor sale prin traversarea vacilor native și a taurilor hibrizi.

Gia Lai are aproape 400.000 de capete, reprezentând aproape 50 la sută din totalul regiunii, potrivit Centrului de Extindere a Agriculturii din provincie.

Numărul bovinelor încrucișate reprezintă numai aproximativ 30%.

În districtul Krông Pa, care are peste 62.000 de capete, cel mai mare număr din provincie, rata bovinelor încrucișate este de doar 20%. Majoritatea dintre ei sunt crescuți de minorități etnice care folosesc metode tradiționale de agricultură care se bazează pe alimente naturale, ceea ce înseamnă că eficiența reproducerii este modestă.

În octombrie 2017, Institutul de Științe pentru Agricultură și Silvicultură din Western Highlands (WASI) a lansat un proiect de dezvoltare a bovinelor de vită de înaltă calitate în Krông Pa, care urmărește să se asigure că există 3.000 de animale încrucișate până în octombrie 2020.

Animalele încrucișate sunt create prin încrucișarea speciilor autohtone cu soiuri precum brahman, angus roșu, secetar și Sind.

Proiectul a învățat fermierii tehnici de creștere a bovinelor și despre modele pentru încrucișarea de a produce viței.

Mai Văn Xuân, care a crescut bovine în comuna Ia Rs Districtm din districtul Krông Pa din 1984, a trecut de la creșterea bovinelor autohtone la păsări încrucișate după ce a participat la proiect.

Acum crește vite de vită roșie angus și primește sprijin financiar din proiectul de reparare a stilourilor de bovine și de cumpărare de tărâțe pentru a-și hrăni viței.

Un vițel autohton atinge o greutate de numai 100 de kilograme după un an, în timp ce un vițel cu cruce poate ajunge la 350 kg, a spus el.

Rata de carne pură de Reed Angus este de 52-56%, în timp ce rata de carne pură a bovinelor native este de numai 30-35%, potrivit WASI.

Tôn Thất Dạ Vũ din WASI a spus că va dezvolta bovine de vită de înaltă calitate în Krông Pa și în alte localități, provincia ar trebui să continue să folosească inseminarea artificială pentru a încrucița și să creeze tehnici pentru creșterea animalelor de la naștere până la 18 luni, pe baza alimentelor disponibile.

Trebuie să crească gradul de conștientizare a fermierilor cu privire la tehnicile avansate pentru a îmbunătăți calitatea bovinelor și a dezvolta surse alimentare pentru bovine încrucișate prin cursuri și seminarii, a spus el.

Un proiect din provincie pentru a utiliza inseminarea artificială pentru a crește bovine de rasă încrucișată a dat mai mult de 6.000 de doze de material seminal congelat gratuit pentru vacile inseminate din octombrie 2018, care au produs peste 4.000 de viței hibrizi.

Trịnh Quốc Việt, directorul Centrului de Extindere a Agriculturii din provincie, a declarat că proiectul va furniza 10.000 de probe de spermă până la sfârșitul anului viitor.

El a spus că provincia va continua să aibă programe după 2020 pentru dezvoltarea în continuare a bovinelor încrucișate, a spus el.

„În zonele minoritare etnice, le spunem fermierilor în mod regulat despre beneficiile bovinelor care se încrucișează.”

Gia Lai are condiții naturale favorabile și surse alimentare abundente pentru bovine.

Mai multe vite încrucișate

Districtul Đak Pơ are 15.322 de capete de bovine, 87 la sută dintre ele din soiuri de rasă, ceea ce îl face districtul cu cea mai mare rată de vite încrucișate din provincie.

Nguyễn Văn Hương din comuna Thành din Đak Pơ a primit împrumuturi moale în 2017 de la Asociația Agricultorilor din raion pentru cumpărarea unei vaci de rasă pentru producerea viței.

El a livrat doi viței, a spus el.

Un vițel de rasa încrucișată în vârstă de șase luni poate aduce VN11-13 milioane (470-560 USD), de 1,5 ori mai mare decât prețul unui vițel autohton, a spus el.

Đak Pơ a oferit agricultorilor vaci și tauri încrucișate prin diferite programe, inclusiv cele ale Asociației Agricultorilor și programul național de reducere a sărăciei durabile.

Ơak Pơ a cheltuit V1.1,2 miliarde de dolari (51.600 de dolari) pentru a oferi 72 de vaci zebu fermierilor săraci în acest an.

Huỳnh Văn Hơn, vicepreședinte al Comitetului Poporului din districtul Đak Pơ, a declarat: „Districtul va continua să sprijine și să încurajeze fermierii să îmbunătățească calitatea bovinelor pentru a crește veniturile.”

A adăugat el districtul urmărește să crească rata bovinelor încrucișate să se apropie de 100% până la sfârșitul anului viitor. - VNS

Other articles