Brazil must halt illegal cattle farms

02/12/2019 | 15,807 view
Agricultura bovină este principalul motor al confiscării ilegale de terenuri pe rezerve și teritorii indigene din Amazonul Braziliei, alimentând despăduririle și călcând în picioare drepturile persoanelor indigene și tradiționale care locuiesc acolo, a declarat Amnesty International într-un nou raport.

Agricultura bovină este principalul motor al confiscării ilegale de terenuri pe rezerve și teritorii indigene din Amazonul Braziliei, alimentând despăduririle și călcând în picioare drepturile persoanelor indigene și tradiționale care locuiesc acolo, a declarat Amnesty International într-un nou raport.

Raportul de 29 de pagini - Fence off and bring bovines: Cresterea ilegală a bovinelor în Amazonul Braziliei - a fost lansat în timp ce Amnesty, alături de liderii indigeni din Amazon, au prezentat autorităților braziliene o petiție cu peste 162.000 de semnături, solicitându-le să înceteze confiscările ilegale ale teren protejat în Amazon.

Richard Pearshouse, șeful Crizei și Mediului Amnesty International, a declarat: „Cresterea ilegală a bovinelor este principalul motor al defrișării Amazon. Aceasta reprezintă o amenințare foarte reală, nu numai pentru drepturile omului ale popoarelor indigene și tradiționale care trăiesc acolo, ci și pentru întregul ecosistem al planetei. "

Activitate criminală

Pearshouse a continuat: „În timp ce administrația Bolsonaro reduce măsurile de protecție a mediului la nivel federal, unele autorități ale statului permit efectiv creșterea ilegală a bovinelor care distruge zonele protejate ale pădurii tropicale.

„Publicul are dreptul să știe despre zootehnie în arii protejate - până la urmă, aceasta este activitate infracțională. Autoritățile braziliene trebuie să pună la dispoziția publicului aceste informații și să ia măsuri semnificative pentru a pune capăt creșterii ilegale a bovinelor în zonele protejate. "

Aproximativ două treimi din suprafețele Amazonului defrișate între 1988 și 2014 au fost închise, arse și transformate în pășune pășunat - aproape 500.000 km2, o suprafață totală echivalentă de cinci ori mai mare decât Portugalia. Raportul Amnesty documentează modul în care unele autorități ale statului permit efectiv creșterea bovinelor în zonele protejate.

Amnesty a vizitat cinci arii protejate din Amazonul Braziliei pe tot parcursul anului 2019: teritoriile indigene Karipuna și Uru-Eu-Wau-Wau și rezervele Rio Ouro Preto și Rio Jacy-Paraná (în statul Rondônia), și teritoriul indigen Manoki (în statul Mato Grosso ).

Rezervele sunt zone destinate protecției mediului, a mijloacelor de trai și a culturii populațiilor sale tradiționale, inclusiv utilizarea durabilă a resurselor sale naturale. Alături de teritoriile indigene, acestea sunt protejate conform legislației braziliene și tratatelor internaționale.

Securitatea terenurilor

Datele oficiale, imaginile prin satelit și vizitele de pe site ale Amnesty arată modul în care sechestrele ilegale, în mare parte legate de crescătoriile de bovine, sunt în creștere în toate aceste cinci zone.

Crescătorii de bovine și grileiros - persoane private care confiscă ilegal terenurile - urmează un model larg pentru a transforma pădurea tropicală în pășune din Amazonul Braziliei. Sunt identificate suprafețe de teren în pădure, copaci tăiați și curățați, apoi incendii sunt aprinse (adesea în mod repetat în aceeași zonă), înainte de a fi plantată iarba și apoi introducerea vitelor.

Drumurile noi fiind tăiate și apariția de campinguri în pădurea protejată sunt printre semnele de avertizare că acest proces a început. Amnesty a documentat modul în care aceste activități au fost răsfățate pe teritoriul indigen Uru-Eu-Wau-Wau din Rondônia, o mare parte din care se suprapune cu Parcul Național Pacaás Novos, unde un agent federal de mediu a declarat că peste 2017 au apărut peste 40 km de drumuri noi.

Un alt semn de povestire potrivit căruia fermierii și grilarii ilegali încearcă să prindă terenuri este îngrădirea și arderea unor suprafețe mari ale pădurii. Amnistia a asistat și a înregistrat înregistrări ale unor drone ale acestei întâmplări pe teritoriul autohton Manoki din Mato Grosso, la 23 august 2019.

Un lider Manoki a declarat Amnistiei că a făcut parte din eforturile intensificate ale crescătorilor de a distruge pădurea protejată și de a transforma pământul în pășune de vaci. Amnistia a observat pășunarea bovinelor în cel puțin șase locații diferite de pe teritoriul Manoki.

Violenţă

Amnesty a analizat datele despre arderea cu teledetecție și imagini prin satelit pe cele cinci teritorii și a apărut un model clar. În mai multe cazuri, imaginile prin satelit au capturat pământul fiind ars învecinat cu zonele cu bovine care se deplasează vizibil în zonele protejate. În unele cazuri, căile probabile de la vite care se deplasează prin zone arse recent au fost vizibile.

Locuitorii indigeni și tradiționali din patru dintre cele cinci arii protejate au declarat pentru Amnesty International cum aceste noi invazii au fost adesea însoțite de violență, amenințări și intimidare. La al cincilea sit, rezervația Rio Jacy-Paraná, aproape toți locuitorii originali au fost acum evacuați cu forță din rezervă și se tem să se întoarcă, deoarece invadatorii armati implicați în creșterea vitelor trăiesc acum pe pământul lor.

Agențiile guvernamentale cu mandatul de a proteja rezervele au fost, de asemenea, vizate. Un agent de mediu din apropierea teritoriului Uru-Eu-Wau-Wau a declarat pentru Amnesty International: „Am fost înconjurați de invadatori. Treizeci și doi de bărbați, în cea mai mare parte cu gluga, au ajuns pe jos în spatele nostru, cu sticle de benzină ... Au fost multe strigate, amenințări, care ne-au numit „tâlhari”.

Reducerea încordată a durat mai bine de o oră înainte ca atacatorii să plece, dar câteva săptămâni mai târziu au început să trimită

Other articles